23948sdkhjf

Nyt forslag: Afgifter på kød og sukker - støtte til frugt og grønt

En spritny rapport om veje til folkesundhed og klimaindsats fra Nordisk Ministerråd skal nok bringe sindene i kog igen i dele af fødevarebranchen.

Blandt de handlingsforslag, som bliver anbefalet til politikerne i de fem nordiske lande i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, er nemlig afgifter og subventioner, der kan påvirke købsadfærden, så danskere, svenskere, nordmænd finner og islændinge spiser sundere. 

- Det kan for eksempel dreje sig om afgifter på visse former for kød, punktafgifter på drikkevarer tilsat sukker eller subventioner til grøntsager. Hvis de nordiske lande sammen indfører disse former for styremidler, kan det øge offentlighedens accept, hvilket ofte er en udfordring med disse styremidler, står der i en pressemeddelelse om den nye rapport.

I kølvandet på de forslag, der tidligere på året blev lanceret til en CO2-afgift på blandt andet kød, bliver det næppe modtaget med glæde i kødindustrien.

Rapporten bærer det mundrette navn "Policy tools for sustainable and healthy eating – Enabling a food transition in the Nordic countries".

– At forbedre vores madvaner er den mest effektive indsats, som vi kan gøre for både folkesundheden og klimaet i Norden. Den nye rapport giver os retning og værktøjer for de modige beslutninger og diskussioner, som vi skal tage for at gøre det lettere for vores borgere at leve bæredygtigt og sundt, siger den tidligere Venstre-minister Karen Ellemann, der nu er generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Hvordan rapportens fem forslag eventuelt bliver det en del af den politiske virkelighed i Danmark, fremgår ikke tydeligt. 

Den nye rapport bliver lanceret på et pressemøde i Stockholm her til morgen, hvor blandt andre Thomas Roland, CSR-chef i dagligvaregiganten Coop Danmark deltager med et indlæg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087